Het Marine-etablissement is nu in gebruik door het Ministerie van Defensie. Mogelijk zal het Marine-etablissement ooit een andere bestemming krijgen, bij voorkeur als uitbreiding van culturele en recreatieve functies van de binnenstad. De herbestemming van het etablissement kan dan de museale sfeer rond het Oosterdok versterken en de band tussen het centrum van de stad en de Oostelijke Handelskade verstevigen. De winnende inzendingen van de prijsvraag 'Oosterdok' in 1983 zijn hiervan goede illustraties.
Inrichting openbare ruimte
Aan de inrichting van de openbare ruimte en de bebouwing van het Oosterdok ligt geen integraal en alomvattend plan of ontwerp ten grondslag. De gekozen ontwikkelingsstrategie is erop gericht samenhang te laten ontstaan door het afstemmen en regisseren van de architectonische vormgeving van de verschillende projecten in het Oosterdok in opdracht van verschillende partijen. In eerste instantie wordt alleen voor de IJ-tunnelpier en omgeving een ontwerp voor de openbare ruimte gemaakt. |
|
Inrichtingsplan en Langedoksbrug
Een groot deel van de IJ-tunnelpier is al in gebruik als Nautisch Kwartier, met nautische manifestaties zoals Sail, Hiswa en een openluchttentoonstelling van historische schepen, waar historische schepen worden gerestaureerd volgens het oude ambacht. Voor dit gebied is na een besloten prijsvraag een bouw- en inrichtingsplan naar een ontwerp van Henk Meijer opgesteld.
Voor de ontsluiting van IMPULS en het Nautisch Kwartier kwam in 1992 de Langedoksbrug in gebruik. Over het ontwerp van Henk Meijer en het budget van de brug hebben ambtenaren onderling veel strijd geleverd. Uiteindelijk stelden de gemeente en het rijk extra geld beschikbaar voor een mooiere, architectonisch bijzondere brug. De stalen brug verbindt met twee krachtige overspanningen de IJ-tunnelpier met de Oosterdokskade. De kosten bedroegen ongeveer 8 miljoen gulden.
|
|