De Uitmarkt is de nationale opening van het culturele seizoen. In ruim 300 optredens laten artiesten uit het hele land zien wat zij komend seizoen voor u op de planken brengen. Het complete overziecht vindt u op de volgende pagina's, evenals een plattegrond van het uitmarktterein en een lijst van deelnemers aan de informatiemarkt. In dit programma vindt u ook toelichtingen en extra informatie. Alle voorstellingen zijn gratis toegangkelijk. De artiesten en de organisatoren wensen u veel plezier tijdens dit weekend en een goed uitgaansseizoen, van de opening tot de finale.

Speciale Voorstellingen

vrijdagavond 23 augustus

De opening van de Uitmarkt:
Hek op de Dam

Youp van 't Hek zingt, presenteert en ontvangt gasten,
bijgestaan door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker
Heinekenpodium (8) van 20.30-21.30 uur

De opening van de Uitmarkt is in handen van Youp van 't Hek, die tussen 20.30 en 21.30 uur alleen en samen met zijn gasten een programma presenteert vanaf het Heinekenpodium (8). Gasten zijn Jenny Arean, Marijke Boon, Lenette van Dongen, The Shooting Party, Pierre van Duijl, David Vos en Willeke Alberti. Een uur lang muziek van topniveau. Het optreden wordt rechtstreeks uitgezonden door de AVRO op Nederland 1

Bet naar de Olympiade
Openingsprogramma Filmpodium
Krasnapolsky Theaterzaal (9) van 21.30-22.45 uur

Aansluitend op de opening is in de Theaterzaal van Grand Hotel Krasnapolsky - in samenwerking met het Nederlands Filmmuseum de bijzondere voorstelling Bet naar de Olympiade te zien. In deze zwijgende film uit 1928 volgen wij volksheldin Tante Bet Verdies uit de Jordaan (gespeeld door de indertijd populaire com dienne Adrienne Solser), die grote successen boekt op de Olympische Spelen 1928 in Amsterdam. Een levendige voorstelling met explicatie en live-muziek, waarin actrice Jet Pit de rol speelt van Bet. Zij vertelt haar belevenissen bij de beelden en brengt enkele prachtige liederen ten gehore. Begeleiding op piano: Maurits Fondse.

Dick Dale giert als een surfer over de snaren
Heinekenpodium (8) van 22.00 tot 22.45 uur

Op het Heinekenpodium wordt de eerste Uitmarktdag afgesloten met een concert door gitarist Dick Dale. Hij is legendarisch om zijn energieke, virtuoze, grillige en onbarmhartige manier van muziekmaken. Muziek die is geworteld in de gitaarmuziek van de Amerikaanse westkust uit de jaren vijftig en zestig. De belangstelling voor het genre is de laatste jaren enorm toegenomen. Dale wordt beschouwd als de koning van de surfgitaar, en hij wordt ervan verdacht deze bewering volledig te ondersteunen.

Toneelgroep Amsterdam met Rouwkost
Nesplein (11) van 23.00-24.00 uur

De Nes staat tijdens de Uitmarkt volop in het teken van het toneel. Dat begint al op vrijdagavond wanneer Toneelgroep Amsterdam Rouwkost opvoert, een komedie geschreven door Bert Edelenbos. In Rouwkost draait het om knellende familiebanden. Wanneer zijn moeder is overleden, maakt zoon Harrie zich op een voor stijlvol afscheid. Onverwacht bezoek en de bemoeizucht van familieleden geven daaraan een andere wending. Oude wonden gaan weer open en het zout wordt rijkelijk rondgestrooid. Spelers zijn Bert Edelenbos, Fred Goessens, Hans Kesting, Sigrid Koetse en Adriaan Olree. Rouwkost wordt gespeeld in de openlucht en alsof dat al niet uniek genoeg is, de voorstelling wordt rechtstreeks uitgezonden door de AVRO (Nederland 1).

zaterdag 24 augustus

De Nits nemen afscheid en gaan door
Heinekenpodium (8) van 21.45 tot 22.30 uur

Het is niet een echt afscheidsconcert want de Nits gaan door. Maar het is wel de afsluiting van een periode, want Robert Jan Stips verlaat de groep. Hij gaat door met Stips Egotrip en als begeleider van Freek de Jonge bij het programma Langzame Liedjes. Henk Hofstede en Rob Kloet nemen onder de naam de Nits volgend jaar weer een CD op. Tijd om de tussentijdse eindbalans op te maken. Gasten op de Dam zijn Freek de Jonge en het Finse schreeuwkoor Mieskuoro Huutajat.

zondag 25 augustus

De Finale van de Uitmarkt vanuit de Amsterdam ArenA:
De Overwinning

Amsterdam ArenA (Amsterdam Zuidoost) van 20.00-24.00 uur

Het slotconcert van de Uitmarkt is dit jaar wel heel speciaal. In Amsterdam Zuidoost opent het nieuwe stadion Amsterdam ArenA zijn deuren en voor deze gelegenheid wordt de opening van het culturele seizoen gecombineerd met de openingsmanifestatie van het stadion. Het belooft een enerverende avond te worden. Daarvoor staan artiesten als Eros Ramazotti, Andrea Bocelli, Maxim Vengerov en Ruth Jacott garant. Zij worden bijgestaan door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Naast de bijdragen van de solisten kunt u o.a. een ouverture in Verdiaanse stijl van bekende voetbalmelodie n verwachten (met trompetters) en natuurlijk de klassieker We are the Champions.

Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden door de AVRO (Nederland 1 en Radio 2). Zie elders. Tijdens de Uitmarkt kunt u gratis kaarten krijgen voor dit evenement (op de brug tussen de Munt en de Oude Turfmarkt). Op elk heel uur - op zaterdag en zondag vanaf 12.00 tot en met 18.00 uur geven wij per persoon twee kaarten weg. Zorg dat u er op tijd bent, want we hebben - in totaal - maar een paar duizend kaarten ter beschikking en we geven er per uur niet meer dan een paar honderd weg.

Toneelschuur (21)

De Uitmarkt en de Toneelschuur hebben een liefdevolle relatie die al jaren duurt. Na The bold and the beautiful en All you need is love kunt u dit jaar liefdesziek worden op de Loveboat . Gastheer Nick, zijn combo en de crew nodigen u uit voor een weekend-cruise. Natuurlijk is er bingo en limbo-dansen en uiteraard zijn er veel romantische artiesten, waaronder Annet Malherbe, Cas Enklaar, De Nora s, Het Volk, Cie de Koe, de Jantjes en vele anderen. Kapitein Nick van de Loveboat heeft alle bruggen getrotseerd en zijn schip afgemeerd aan het Rokin. Voorstellingen op zaterdag en zondag op het hele uur (vanaf 12.00 uur tot en met 17.00 uur)

Moderne Dans

Zestien middelgrote en kleine Nederlandse dansproducenten en -gezelschappen hebben zich verenigd in een gezamenlijke promotiecampagne die begint op de Uitmarkt. Met de campagne willen de deelnemers de grote verscheidenheid en hoge kwaliteit van de Nederlandse moderne dans bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De samenwerking is een primeur voor de Nederlandse danswereld: nog niet eerder heeft de sector de krachten zo uitgebreid gebundeld op het terrein van PR en publiciteit. Speciaal voor de Uitmarkt is een podiumpresentatie samengesteld, die een bloemlezing biedt uit het brede aanbod van de deelnemers. De gezelschappen hebben de beschikking gekregen over het danspodium in De Nieuwe Kerk (podium 7). Ook vinden daar presentaties plaats van het Nederlands Danstheater en De Rotterdamse Dansgroep. De samenwerkende gezelschappen zijn: Dansend Hart, Dansers Studio, Dansgezelschap Reflex, Dansgroep Krisztina de Ch tel, Danstheater AYA/Wies Bloemen, DansWerkplaats Amsterdam, Frontaal Theaterbureau (De Meekers), International Performing Arts Desk (IPAD - Katie Duck, Magpie), Conny Janssen danst ..., Korzo Produkties, Lantaren/Venster, Naranti productions, Piet Rogie/Compagnie Peter Bulcaen, Stichting Stamina (Bianca van Dillen), Voortman en de Jonge en Shusaku & Dormu Dance Theatre.

De Muziektent (10)

De Uitmarkt speelt zich af in grote en kleine zalen en op grote en kleine podia. Het kleinste buitenpodium is ongetwijfeld de Muziektent. Hij staat aan de Damzijde van het Rokin. Mocht het u niet meteen opvallen, dan zorgen in ieder geval de artiesten er wel voor dat u even halt houdt. Hokey Smoke opent op zaterdag (om 12.00 uur) het programma met eigen interpretaties van disco, folk en blues. Ron Mesland en Zang voor Vriendschap (of moeten we zeggen Hella Holland ) zingen het betere Europese Lied. Gasten zijn o.a. Los Jojos (de danssensatie uit Sevilla). Het programma dendert voort met Trio Hasjee (smakelijke smartlappen), Enge Buren (Bob, Bep en Bram in smoking, berevel of legging) en het Trio Bier (de polka, de wals, de smartlap, maar dan unplugged). Op zondag begint het programma met Het Ouderen Songfestival voor iedereen die het leuk vindt om te zingen en ouder is dan 55 jaar. Daarna nemen De 4-tuoze Matroze u mee naar de tijd dat het Rokin nog open zee was, met zeemanskrakers en ketelbinkies. Rond 15.30 uur komen uit Rotterdam De Flamingo s aanvliegen voor een half uurtje Rok en Lol; De Zwoelie Troelies met hun verrassende repertoire bestaat uit drie dames die hun levenservaring mengen met de onstuimige jaren negentig. Even onstuimig klinken Dick Boter en de Harde Puntjes (altijd bereid om het publiek met passie tot Extase te brengen). Het programma in de Muziektent wordt afgesloten door het duo La Passione: een cellist en een operazanger die elkaar vonden in de hartstocht voor het Napolitaanse lied. En dan is de muzikale wereldreis echt voorbij.

Straattheater

Negentwintig podia, is dat niet genoeg? Nee, want bij de Uitmarkt hoort ook altijd straattheater. Op zaterdag en zondag treden een aantal artiesten en groepen her en der op. Het complete overzicht volgt hieronder:

Tender met Taxidancing Mobile: een voorstelling als een romance, een dansfeest en een show. Of is het toch maar een illusie?

zaterdag 24 augustus

13.30-13.50 uur op de Dam (voor podium 8)
15.00-15.20 uur op de stoep van het Rokin, evenzijde, tussen de Gapersteeg en de Duifjessteeg
(tussen podium 10 en 19) 17.00-17.20 uur op het pleintje voor het beeld van Wilhelmina op het Rokin (achter podium 19)

zondag 25 augustus

13.30-13.50 uur op de Dam
15.00-15.20 uur op de stoep van het Rokin, evenzijde, tussen de Gapersteeg en de Duifjessteeg
17.00-17.20 uur op het pleintje voor het beeld van Wilhelmina op het Rokin

Theater van de Verloren Tijd is een prettig gestoorde theatergroep uit het Zuiden van het land. Ze spelen Instant d Amour voor eenieder die verliefd is, het graag wil worden of eindelijk van af wil komen. Zaterdag en zondag elk half uur vanaf 12.30 tot en met 16.30 uur op de Dam, naast het Monument.

De Gele Ruiters (het oudste onderdeel van de Koninklijke Landmacht) vertegenwoordigen tijdens de Uitmarkt het theaterfestival Images uit Arnhem. De Ruiters vormen een kleine optocht met twee koetsen en tien paarden. Op zaterdag en zondag vertrekken zij om 14.15 uur van de Informatiemarkt aan de Oude Turfmarkt en om 14.35 uur zijn ze bij de Dam, waar ze nog zo n 10 minuten het publiek zullen vermaken.

RAREnterprises (drie heren uit Amerika, Engeland en Ierland) gaan er prat op de situatie volledig naar hun hand te zetten. Wie dat niet gelooft, vervoege zich op zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur bij de Muziektent op de Informatiemarkt.

Theater Vis in de Regen maakt beeldend theater dat iedereen begrijpt. Met De Dreutel (een Siamese tweeling die onlangs aanspoelde op het strand) trekken zij door Europa. Toevallig passeren ze op zondag juist de Uitmarkt (tussen 13.00 en 13.30 uur en tussen 15.00 en 15.30 uur op het Damrak voor de Beurs van Berlage).

Basta maakt wervelende voorstellingen waarin drie eigenzinnige personages het publiek meevoeren in hun belevenissen. Beleef het mee op zondag tussen 14.00 en 14.30 uur en 16.00 en 16.30 uur op de stoep van het Rokin, evenzijde, tussen de Gapersteeg en de Duifjessteeg (tussen podium 10 en 19).

De voorstelling van De Vliegende Vleugel van Hugo van Neck op het Orkaterplein (podium 24) mag u ook tot het straattheater rekenen.

Orkater op het Spui (24)

Het Spui heet dit weekend het Orkaterplein. Het nieuwe seizoen met o.a. de reprise van Wie vermoordde Mary Rogers, de premi re van Kleine Teun door de Mexicaanse Hond, geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam en de dubbelprogrammering van De Ger uschmacher/De Aqua Noque Noque, inspireerde tot de opzet van dit levendige plein. In samenwerking met Mobile Arts presenteert Orkater verder o.a. Collodi s Cakewalk. Het sfeervolle terras van De Bruidsschat completeert het Orkaterplein. En verder ziet u Hugo van Neck met zijn Vliegende Vleugel, De Popstrijkers en anderen.

Stichting PromoSing presenteert

Wie kent haar niet, de grote zangeres Willy Scholten, internationaal gewaardeerd maar te groot voor Nederland. Op 22-jarige leeftijd verliet zij ons land en deed ze auditie bij de beroemde Chinese Opera in Peking. Daar kreeg zij een contract voor het leven en vertolkte zij rollen als Madame Butterfly . Tijdens een van haar tournees door India kwam zij in aanraking met de Hatha-Yoga. Daardoor leerde zij een uitzonderlijke zangtechniek te ontwikkelen die haar in staat stelt de langste opera-passages te zingen. Ook schreef zij boeken waaronder Zingen is leven, leven is zingen . Dit boek beleeft binnenkort de 34ste druk in China. De Engelse vertaling is in aantocht. Haar ongebruikelijke levensverhaal tekende zij op in Yin en Yang in al mijn zang . Willy Scholten legt zich tegenwoordig steeds meer toe op het overdragen van haar ervaringen op jongeren. Het bestuur van de stichting PromoSing heeft haar uitgenodigd om hetzelfde te komen doen in Nederland - tijdens de Uitmarkt, op het Barclay Artmosphere Podium (19). Dat geeft haar ook de gelegenheid oude zangvrienden en -vriendinnen te ontmoeten. Wie wil zien hoe de zanggrenzen vervagen en hoe jongeren leren van de ervaringen van een zangeres die haar sporen heeft verdiend, moet zeker komen kijken naar een van de vier masterclasses die zij tijdens de Uitmarkt verzorgt.

zaterdag 12.30-13.00 uur en 19.30-20.00 uur en zondag 13.30-14.00 uur op Barclay Artmosphere Podium (19) en op zondag ook in de Oude Kerk (5) van 16.00-16.30 uur.

VoorUITblik Rotterdam

Op zaterdag staat het Heinekenpodium op de Dam ruim een uur in het teken van Rotterdamse artiesten (van 18.00 tot 19.15 uur), onder de titel VoorUITblik Rotterdam. De presentatie is in handen van Carrie, die het - als we haar goed kennen - niet alleen bij presenteren zal laten. Uit Rotterdam brengt zij mee: (voor de ouverture) twee trompettisten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, (voor het levenslied) de AmazingStroopwafels, (voor het tempo) Jules Deelder, (op sax) Piet le Blanc en (voor de doorleefde stem) Fr rique Spigt.

Musea

Binnenplaats Amsterdams Historisch Museum (27)
zaterdag 13.00 uur - 17.00 uur zondag 14.00 uur - 17.00 uur

Museum-informatiemarkt
zaterdag 12.00 - 18.00 uur zondag 12.00 - 18.00 uur

Ook dit jaar op het Museumpodium: de Wat, van Wie en Waarom Quiz. Mysterieuze voorwerpen uit de Amsterdamse musea worden aan het publiek getoond. Per ronde vertellen vier museummedewerkers wat het voorwerp volgens hen is.

Op het Museumpodium zal muziek te horen zijn uit verschillende windstreken. Juan Carlos Tajes en Piet Capello brengen met Tango Canci n po tische Tango. Meer Tango is te horen tijdens het optreden van Bien de Bute. Masterdrummer Kofi Ayivor, speelt Afrikaanse drum. Kofi Ayivor heeft gespeeld met muzikanten als Miles Davis en Jimmy Cliff. Eva de Rijk & Lipa sluiten het programma af met Oosteuropese en Russische volksmuziek over liefde, strijd, verlangens en dromen.

Hof van Heden brengt zaterdag als openings-act: Comedia d ell Arte. Tom America en Hans P. Innemee spelen op zondag kunst goed fout , jeugdtheater over kunstgeschiedenis op een vari -achtige wijze.

Uit in een Amsterdams Museum: bekende en bijzondere Nederlanders en hun visie op de (Amsterdamse) musea. Met o.a. Erwin Olaf en Digna Sinke.

Op zaterdag vanaf 12.00 uur schallen de hartstochtelijke Italiaanse liederen van Rumorosamente uit de ramen van het Amsterdams Historisch Museum over de binnenplaats. Op zondag vanaf 12.00 uur bewegen vier actrices zich over de binnenplaats en verrassen de bezoekers van de informatiemarkt.

Programma Museumpodium
zaterdag 24 augustus
presentatie: Machteld Kooij

13.00 Hof van Heden brengt: Comedia d ell Arte
13.30 Juan Carlos Tajes en Piet Capello: Tango Canci
14.00 De Wat, van Wie en Waarom Quiz
14.30 Uit het Tropenmuseum: Arabische buikdans
15.00 De Wat, van Wie en Waarom Quiz
15.30 Uit in een Amsterdams Museum
16.00 De Wat, van Wie en Waarom Quiz
16.30 Wil Boonstra, Gabrier Tatta, Orlando Minos:
Bien de Bute, tango

zondag 25 augustus
presentatie: Chazia Mourali

14.00 Kunst goed fout, Tom America & Hans P. Innemee: jeugdtheater over kunstgeschiedenis
14.30 De Wat, van Wie en Waarom Quiz
15.00 Uit in een Amsterdams museum
15.30 Uit het Tropenmuseum: Afrikaanse drum van Kofi Ayivor
16.00 De Wat, van Wie en Waarom Quiz
16.30 Eva de Rijk & Lipa: Melancholie & levenslust; Oosteuropese volksmuziek

Het Amsterdams Historisch Museum is beide Uitmarktdagen tussen 11.00 uur en 17.00 uur gratis toegankelijk.

Film

(podium 28)

Op het Filmpodium is een gezamenlijke presentatie van de Nederlandse distributeurs en de Amsterdamse vertoners, filmtheaters en bioscopen te zien. Op de Filminformatiemarkt aan het Rokin vindt u heel veel informatie over de activiteiten op filmgebied. Ook is er weer een filmspecial van het Filmblad Preview.

Opening Programma Filmpodium op de Uitmarkt Op vrijdagavond 23 augustus presenteert het Nederlands Filmmuseum als opening de bijzondere voorstelling Bed naar de Olympiade (zie Speciale.voorstellingen).

Filmvertoningen in het Park Plaza (28)
zaterdag 24 augustus 13.00-24.00 uur

13.00-13.30 uur Filmprogramma 1:
trailers van Buena Vista Int., Shooting Star en korte film KLOSTER (IDFA)
14.00-14.30uur Filmprogramma 2:
trailers van Columbia/TriStar, Three Lines Pictures en korte film FRANZ KAFKA van Piotr Dumala (Holland Animation Festival)
15.00-15.30uur Filmprogramma 3:
Trailers van Meteor/Polygram Film Ent., NFM\AF, en korte film BERGTAGEN van Solveig Nordlund (IDFA)
16.00-16.30uur Filmprogramma 4:
trailers van United International Pictures, Cinemien en korte films PAPIEREN ILLUSIE vaan PUAL en Menno de Nooijer (Skrien), BARBUT en CAPRICCIO van Ole Askman (IDFA)
16.40-17.10 uur Filmprogramma 5;
trailers van Warner Bros., BeatPix Film Festival en RCV Filmdistribution
17.30-19.30 uur Voorpremière:
THE NUTTY PROFESSOR van Tom Shadyac, met Eddy Murphy (UIP)
19.45-21.45 uur Voorpremiere:
MULTIPLICITY van Harold Ramis, met Michael Keaton en Andie Mac Dowell (Collumbia/Tristar)
22.00-24.00 uur Voorpremiere:
LE HUITIEME JOUR van Jaco van Dormael, met Daniel Auteuil en Miou-miou (Meteor/Polygram Filmed Ent.)

zondag 25 augustus 13.00-23.30 uur

13.00-13.30 uur Filmprogramma 5
14.00-14.30 uur Filmprogramma 4
15.00-15.30 uur Filmprogramma 3
16.00-16.30 uur Filmprogramma 2
16.00-17.10 uur Filmprogramma 1
17.30-18.00 uur Animatiefilms:
GAGARIN van Alexey Kharitidi, SWITCHCRAFT van Konstantin Bronzit, MISSION VILLE van Ties Poeth, SAVE SEX:THE MANUAL van Greg Lawson (Holland Animation Film)
18.30-20-35 Voorpremiere:
PHENOMENON van John Turteltaub, met John Travolta en Kyra Sedgewick (Buena Fista)
21.00-233.30 uur Voorpremiere:
A TIME TO KILL van Joel Shumacher, met Matthew Mc Caugney en Sandra Bullock (Warner Bros.) Het volledige programma is te verkrijgen op het Filmpodium. Het Filmpodium op de Uitmarkt is een initiatief van de Uitmarkt, Pathe Cinemas en het Nederlands Filmmuseum.

Terug naar de hoofdingang.