"Hedersnavnet patriot kan vel brukes om den mann som befolkede hine betydelige, inntil da øde dalstrøk, og som med sannhet kan sies å ha vunnet sitt fedreland hele to kirkesogn. Denne mannen var Jens Holmboe, siden året 1781 ansatt som fogd over Senjenes og Tromsø fogderier i Nordlandene".
"Ved rydning, grøftegraving og andre gode innretninger begynte han å utvide for å bedre sitt eget jordbruk. Han brakte det så vidt at han omsider kunne så og høste langt mer enn dobbelt så meget av rug og bygg og holde dobbelt så mange kreaturer som ved sin tiltredelse".
Kjære fetter ! Jeg har arbeidet med skog i hele mitt liv, og tro meg, det er ikke bare å gå løs med hugst. Jeg har talt med mine folk siden du skrev om saken, og de mener at det ville ødelegge i stedet for å gavne om du satte i gang med uthugst. Hvis du gjør det, ville det riktige være å gjøre disse områder om til jordbruksbygder og la den skogen som blir igjen tjene bøndene til husvirke og brendsel. Jeg kan dessverre ikke komme på befaring, men jeg kjenner menn som forstår mer av dette enn jeg. Jeg skal ordne det slik at du får noen med deg. Vi har den erfarne og dyktige skoginspektør for Røros og Folldals Kobberverker, Nicoali Hersleb Ramm. Han vet alt du trenger å vite om skog av denne art, og han er også en duelig jordbruker. (Bernt Anker).
"Holmboe overtalte dem til å nedsette seg i Bardudalen på det vilkår at han skulle hjelpe dem med alt hva de som fattige nybyggere behøvde til å begynne med. Da Regjeringen ble underrettet om dette, fikk han sine første forskott godtgjor og tillatelse til å forsyne disse folk ennu mer for offentlig regning. Men så oppstod det etter hvert mange vanskeligheter som gjorde at nybyggerne stod klar til å flytte derfra igjen dersom de ikke hurtig og effektiv ble hjulpet. Holmboe ydet dem straks denne hjelp. Kolonien ble reddet fra undergang, og etter noen år kom den så vidt at den kunne hjelpe seglv uten noen undersøttelse. Overalt i kolonien hersket arbeidsomhet og huslig flid, og i de fleste hus var det en utmerket renslighet. Den er blitt kjent i det sydlige Norge som en egn vhor duelige og arbeidsomme mennesker kan finne utkomme. Atskillige hundre familier dro derfor dit og henvendte seg til den rettskafne Holmboe. Men dessverre, han glededes ikke lenger ved at se sitt verks fremgang. Også denne sande patriot hadde sine miskjennere og fiender, og det er sagt om ham at krenkelse la ham for tidlig i graven. Han døde i året 1804, bare 53 år gammel. Fred og ære med hans minne.
"Hvor Holmboe er begravet vet jeg ikke", skrev Henrik Wergeland, "men han som skaffet landet to kirkesogn og kristenheten to menigheter skulde ha en æresstøtte. Det vilde være en plass å minnes Ewalds "Den brave manns eftermæle" på: Høi var hans sjæl, og rolig og fornøiet, i fare kjæk, i motgang mild, i medgang sterk, i skygge og i flamme, i venners og dødens arm den samme. Så stod hans dåd som klippen står, ubøiet i storm, og smelter ei ved solens ild. Og Ædel var han, om ved fremmed smerte betenkt på ubekjentes vel, til trøst, til dåd, til rædning altid færdig og aldri hard af dyd mot en uværdig, selv svakes feil fandt medynkt i hans hjerte, men dyd var enemektig i hans sjæl.